Iets Anders

Ik ben er klaar mee. Ik ben er helemaal klaar mee. Dat moeten moeten moeten. Moeten leven naar de regels van de samenleving, de regels van de samenleving die eigenlijk al lang niet meer gaat over ‘samenleven’. Het heeft helemaal niets meer te maken met ‘samen’, noch met ‘leven’. De crisis heeft ons in zijn greep. Ik zeg hier heel bewust ‘zijn’ greep, omdat ik mij moeilijk kan voorstellen dat een crisis een vrouw kan zijn. Mijn moeder is namelijk een vrouw en mijn moeder is de meest wijze, zorgzame en beschermende mens die ik ken. Zo een mens zou nooit een crisis kunnen zijn. Ach ja, een crisis kan ook geen mens zijn natuurlijk. En toch praten we over de crisis alsof het een mens is. Eentje van vlees en bloed, eentje met verstand en handelingsvermogen. Eentje die overal de schuld van krijgt, alsof hij er zelf wat aan kan doen.

Even terugspoelen – weet je wel, zoals je dat met cassettebandjes deed, nadat je wat had opgenomen van de radio. De crisis is een financieel-economisch verschijnsel. Financiën gaan over geld en economie gaat over handel. De mens heeft geld uitgevonden en ook de handel. Als je het chronologisch bekijkt was het eigenlijk omgekeerd. Als het inderdaad zo is dat de crisis een financieel-economisch verschijnsel is, en wij zowel de economie, als de financiën hebben bedacht, dan hebben wij dus ook de crisis bedacht. Het is geen natuurlijk verschijnsel, het is geen virus, het is geen bacterie, en toch veroorzaakt het een infectie, een akelige ziekte. De mens wordt doorgaans gezien als een intelligent wezen. Nou, het gaat mij boven mijn pet waarom een dergelijk wezen dan uit eigen beweging een crisis zou willen bedenken. Nogmaals, de natuur had er niets mee te maken en God volgens mij ook niet. Ik heb het hem nog niet op de man af gevraagd, maar de volgende keer dat ik hem zie, zal ik hem flink de waarheid vertellen, als mocht blijken dat die geniepigerd hier toch achter zit.

Maar goed, even alle gekheid op een stokje. Als we zelf de crisis hebben bedacht, dan kunnen we hem toch zelf ongedaan maken? Waarom doen we dat dan niet? Ik denk zelf stiekem dat dat is omdat we bang zijn voor hem. We zijn bang voor deze gemene enge boze man, die wij zelf hebben gecreëerd. Behoorlijk laf lijkt mij, voor een intelligent wezen als de mens: bang zijn voor iets dat je zelf hebt gemaakt.

Ik weet nog helemaal niet waar dit verhaal naartoe gaat en ik heb voor het eerst in mijn leven ook niet bedacht waar ik zou beginnen of hoe ik het ga formuleren. Ik ben maar gewoon begonnen. Zoals ik net zei, ik ben er klaar mee! En als ik er klaar mee ben en mezelf beschouw als een intelligent wezen, dan begrijp ik dus ook dat als ik er werkelijk klaar mee ben, ik er vanaf wil. En als ik er vanaf wil, dan moet er iets anders voor in de plaats komen. En als er iets anders voor in de plaats moet komen, dan moet ik dat zelf maken, dat ‘iets anders’. Anders dus… ook het opschrijven ervan. Volledig anders.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: